eccb17a896914cc59b63e6dfec68877a091cd89a

Een verleidelijke homepagina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Verleidelijk wekt misschien de verkeerde associaties, maar de homepage is wel de eerste pagina die bezoekers zien wanneer ze je webwinkel of website bezoeken. Het is belangrijk om deze pagina zo aantrekkelijk en effectief mogelijk in te richten, zodat bezoekers verleid worden en de kans op conversies toeneemt. In dit artikel geef ik handige tips & tricks voor het opzetten van een overtuigende homepage.

Wat is het doel van een homepage?

Als eerste: wat is het doel van een homepagina? Wanneer bezoekers je website bezoeken, stellen ze zich drie vragen stellen:

 • Waar ben ik?
 • Wat wordt hier verkocht (of aangeboden)?
 • Waarom zou ik het product of dienst hier kopen en niet elders?

Het belangrijkste doel van je homepage is om bezoekers te overtuigen en hen door je website te begeleiden. Hierdoor kan de homepage een cruciale rol spelen bij het verhogen van conversies. (wat betekend dat meer bezoekers ook klant worden)

1.  Logische pagina indeling

 1. Uitnodigende header: Begin met een aantrekkelijke header die bezoekers warm maakt voor wat ze op de rest van de website kunnen verwachten.
 2. Duidelijke doelen: Geef bezoekers een duidelijk beeld van wat de website biedt en waarvoor ze hier zijn.
 3. Belangrijkste producten of diensten: Geef bezoekers een overzicht van de belangrijkste producten of diensten die het bedrijf aanbiedt.
 4. Sterke beelden en video’s: Gebruik beelden en video’s om de producten of diensten aan te prijzen en bezoekers nog meer te verleiden.
 5. Klanttevredenheid: Laat zien dat het bedrijf een betrouwbare en tevreden klantenkring heeft door middel van getuigenissen en beoordelingen.
 6. Contactgegevens: Zorg ervoor dat bezoekers gemakkelijk contact kunnen opnemen met het bedrijf door middel van een telefoonnummer, e-mailadres of contactformulier.
 7. Voetnoot: Eindig met een voetnoot met extra informatie over het bedrijf en eventueel links naar andere pagina’s op de website.

Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeld is en dat de specifieke indeling afhankelijk is van het soort bedrijf en de diensten of producten die het aanbiedt. Het is belangrijk om een logische indeling te kiezen die aansluit bij de inhoud van de website en de verwachtingen van het doelpubliek.

2. De juiste sfeer

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Een goede uitstraling is van groot belang. Maar helaas zie je dat veel website de plank misslaan. Bezoekers vormen namelijk al snel een eerste indruk van je shop, voordat ze foto’s bekijken of teksten lezen. Een professionele uitstraling draagt bovendien bij aan de aantrekkelijkheid van je website.

Om een sterk homepageontwerp te realiseren, kun je de volgende richtlijnen volgen:

 • Houd het ontwerp simpel, helder en duidelijk voor een rustige uitstraling
 • Gebruik niet te veel kleuren
 • Visualiseer categorieën om bezoekers snel de juiste richting te wijzen
 • Vermijd schreeuwerige banners lijken op reclame-uitingen
 • Geef je homepage regelmatig een update, bijvoorbeeld bij een nieuwe collectie, om interessant te blijven voor terugkerende bezoekers.

3. Teksten

De primaire taak van de homepage is om de drie vragen van je bezoekers adequaat te beantwoorden. In plaats van te beginnen met een verwelkoming, schrijf een bondige en informatieve tekst die gericht is op je doelgroep. Leg uit wat je website voor hen betekent, waarom ze bij jou moeten zijn in plaats van bij een andere aanbieder, en wat jou uniek maakt.

Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoorden opgenomen zijn op je homepage. Bewaar informatie over jezelf voor een aparte “over ons”-pagina en zorg dat je teksten altijd up-to-date zijn. Een homepage met acties die al maanden verlopen zijn, geeft niet bepaald een betrouwbare indruk.

4. Logische categorie- en productindeling

De primaire rol van de homepage is om antwoord te geven op de drie belangrijkste vragen van je bezoekers. Het is daarom verstandig om niet te beginnen met “Welkom”, maar in plaats daarvan een concurrerende, informatieve tekst te schrijven die gericht is op je bezoekers. Geef aan waarom ze bij jou moeten zijn en wat jou uniek maakt, en leg uit wat je website voor hen betekent. Vergeet ook niet om de belangrijkste zoekwoorden op je homepage op te nemen. Bewaar informatie over jezelf en je bedrijf voor een aparte “Over ons”-pagina, en zorg ervoor dat je teksten altijd up-to-date zijn. Een homepage met acties die al een tijd verlopen zijn, geeft niet bepaald een betrouwbare indruk.

5. Tagline

Deze laatste tip is geen must, maar wel handig als je bezoeker direct kan zien waar je website overgaat: een tagline. Een tagline is een korte zin die jouw bedrijf in één regel beschrijft en is handig voor bezoekers om in een oogopslag te zien wat je te bieden hebt. Bijvoorbeeld een ‘onderkop’ onder je kop of logo.
 
Bijvoorbeeld:

TaglineJust do it (Nike)
Finger lickin’ good (KFC)
Foutje, bedankt (Reaal)
Red Bull geeft je vleugels (Red Bull)
Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode. …
Have a break. have a kitkat

 

Meest gemaakte fouten

Hopelijk maak jij ze na het lezen van dit blogitem niet meer, maar toch zet ik nog even de meest gemaakte homepage fouten op een rijtje:

 • Te veel: veel webwinkeliers gebruiken de homepage om álles te tonen wat ze in huis hebben waardoor er teveel linkjes, afbeeldingen en tekst op staat. Niet doen! Je bezoeker raakt de weg kwijt waardoor hij/zij je shop zal verlaten
 • Ongestructureerde (sub)navigatiemenu’s
 • Onlogische productindeling
 • Gedateerde/achterhaalde informatie

Ik merk dat het toch nog wel een lang artikel is geworden. Laat me weten of het duidelijk is of dat ik meer moet uitleggen of anders moet zeggen.

Ontdek meer

Kleuren en hun betekenis

Kleur heeft een belangrijke betekenis in verschillende omgevingen, waaronder ziekenhuizen, fabrieken, café’s, scholen en kinderdagverblijven. Kleur kan ons humeur, gedrag en welzijn

Instagram Carrousel

Instagram Carrousel Post

Waarom ze goed zijn voor je Instagram groei Als je op zoek bent naar manieren om je Instagram-account te laten groeien, overweeg